SINDROM VLASNIKA: DONOŠENJE ODLUKA

Ni jedan oblik poduzetništva ne može biti uspješan ako ne postoji definiran sustav upravljanja odlukama. Upravljanje odlukama je vještina koja se mora učiti i svakodnevno prakticirati.

U poduzetništvu gdje je prisutan "sindrom vlasnika" problem upravljanja odlukama je dodatno izražen i jedna od glavnih kočnica razvoja tvrtke.
Sindrom vlasnika je stanje u tvrtki ili obrtu kada su vlasnik i rukovoditelj ista osoba koja je nezadovoljna stanjem tvrtke ili obrta koji vodi i posjeduje.

Stanje

Stanje u tvrtkama gdje postoji "sindrom vlasnika": RUKOVODITELJ KOJI JE UJEDNO I VLASNIK GOTOVO SVE ODLUKE DONOSI SAM.

Posljedice

Evo samo nekoliko posljedica gore navedenog djelovanja:
- nema sustavnog prenošenja nadležnosti i ovlaštenja na druge zaposlenike tvrtke/obrta,
- rukovoditelj/vlasnik je preopterećen brojnim aktivnostima i gotovo nikada nema vremena za pripremu u donošenju valjanih odluka,
- dok se čeka na odluku rukovoditelja/vlasnika - zaposlenici su na "čekanju",
- kako nisu donositelji odluka, menadžment nije motiviran za aktivniju ulogu u upravljanju tvrtkom,
- na donesene odluke od strane rukovoditelja/vlasnika rijetko tko daje prijedloge i primjedbe (oni se i tako ne pitaju),
- zbog zauzetosti rukovoditelja/vlasnika brojnim obvezama, donošenje odluka redovito kasni,
- kako ne donose odluke, menadžment (podređeni) ne prakticiraju donošenje odluka i time su njihove vještine donošenja odluka na vrlo niskom nivou, a to dodatno "motivira" rukovoditelja/vlasnika da ne prepušta donošenje odluka podređenima,
- što se tvrtka/obrt više razvijaju rukovoditelj/vlasnik je opterećeniji s donošenjem brojnih odluka dok na drugoj strani menadžment u svom djelovanju nema aktivnosti donošenja odluka i time je neiskorišten,
- ako je menadžment isključen iz procesa donošenja odluka, česta je pojava da i ne razumije odluke i time će postupati drugačije nego je to zamislio rukovoditelj/vlasnik,
- zbog preopterećenosti, rukovoditelj/vlasnik često donosi odluke koje nisu cjelovite što dovodi do štetnih djelovanja (odluka se različito shvaća/tumači),
- odluke su često improvizacija što stvara potrebu da se donesene odluke korigiraju (čak više puta) što stvara zbunjenost kod izvršitelja odluka.
Naravno, ovdje je ukazano samo na neke negativne posljedice u području donošenja odluka kada je rukovoditelj/vlasnik u "sindromu vlasnika".

Rješenje

Žurno napraviti plan osposobljavanja menadžmenta za cjelovito preuzimanje donošenja odluka iz njihove sadašnje nadležnosti.
Shodno osposobljavanju menadžmenta, dodatno im dodjeljivati nove nadležnosti i ovlaštenja koja su sada u rukama rukovoditelja/vlasnika.
Mudro je angažirati stručnjaka za rješavanje sindroma vlasnika koji će sustavno i cjelovito pomoći u rješavanju problema u vezi sustava donošenja odluka.
Kako donošenje odluka nisu izdvojene iz ostalih poslovnih problematika (planiranje, organiziranje, vođenje, upravljanje ljudskim resursima, kontrola i unapređenja) potreba za stručnjakom za rješavanje "sindroma vlasnika" je još potrebnija.
Imajte na umu: Rješavanje sindroma vlasnika je jedino moguće kroz razdvajanje upravljačkih i vlasničkih funkcija.
To je potrebno ali istovremeno i pravedno: Neka vlasnik kapitala uživa u životu nakon godina rada i odricanja, neopterećen svakodnevnim poslovnim aktivnostima koje su najčešće rutine i sitnice koje troše i stvaraju neizostavno nezadovoljstvo.

Zaključak

Problemu donošenja odluka u tvrtkama/obrtima gdje je prisutan "sindrom vlasnika" posvetiti prioritetnu pažnju.
Valjane odluke su osnovni preduvjet za dobro poslovanje. Necjelovite, zakašnjele i pogrešne odluke zbog prezauzetosti rukovoditelja/vlasnika su glavni uzrok za probleme u poslovanju.
Postoji samo jedno rješenje: Žurno osposobiti menadžment na svim nivoima za samostalno donošenje odluka i tako osloboditi rukovoditelja/vlasnika za druge, prvenstveno razvojne aktivnosti.

- - - - -

Lako je dokazati kako je Sindrom vlasnika/rukovoditelja generator najvećih šteta i uzrok neostvarenih postignuća u gospodarstvu.

Prepoznajete li elemente Sindroma vlasnika kod sebe?
Trebate/želite li nešto poduzeti?

Ako ste prepoznali elemente Sindroma vlasnika kod vas,
Model univerzalne izvrsnosti - MUI @ je rješenje za kako ćete ih ukloniti (klik)

Dodatne informacije o rješavanju "sindroma vlasnika":

Milan Grković
Tel: 385 99 280 4210
Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Skype: milan.grkovic
LinkedIn: www.linkedin.com/in/milangrkovic
Twitter: www.twitter.com/milangrkovic
Facebook: www.facebook.com/mgrkovic
Internet: www.portalalfa.com
PORTAL ALFA - Portal znanja
Model univerzalne izvrsnosti - MUI © 2007

Za ambiciozne i onima koji žele uspješnu osobnu i poslovnu karijeru:
informacije o Modelu univerzalne izvrsnosti - MUI
(klik). 

 

Uspješna karijera pomoću učinkovitih sastanaka
Dvije knjige koje će vam promijeniti karijeru
Sastanci upravljanje vremenom
Upravljanje pomoću sastanaka