MUI PRINCIPI

sve_sto_se_ne_kontrolira.png

SINDROM VLASNIKA: DONOŠENJE ODLUKA

Ni jedan oblik poduzetništva ne može biti uspješan ako ne postoji definiran sustav upravljanja odlukama. Upravljanje odlukama je vještina koja se mora učiti i svakodnevno prakticirati.

U poduzetništvu gdje je prisutan "sindrom vlasnika" problem upravljanja odlukama je dodatno izražen i jedna od glavnih kočnica razvoja tvrtke.
Sindrom vlasnika je stanje u tvrtki ili obrtu kada su vlasnik i rukovoditelj ista osoba koja je nezadovoljna stanjem tvrtke ili obrta koji vodi i posjeduje.

Stanje

Stanje u tvrtkama gdje postoji "sindrom vlasnika": RUKOVODITELJ KOJI JE UJEDNO I VLASNIK GOTOVO SVE ODLUKE DONOSI SAM.

Posljedice

Evo samo nekoliko posljedica gore navedenog djelovanja:
- nema sustavnog prenošenja nadležnosti i ovlaštenja na druge zaposlenike tvrtke/obrta,
- rukovoditelj/vlasnik je preopterećen brojnim aktivnostima i gotovo nikada nema vremena za pripremu u donošenju valjanih odluka,
- dok se čeka na odluku rukovoditelja/vlasnika - zaposlenici su na "čekanju",
- kako nisu donositelji odluka, menadžment nije motiviran za aktivniju ulogu u upravljanju tvrtkom,
- na donesene odluke od strane rukovoditelja/vlasnika rijetko tko daje prijedloge i primjedbe (oni se i tako ne pitaju),
- zbog zauzetosti rukovoditelja/vlasnika brojnim obvezama, donošenje odluka redovito kasni,
- kako ne donose odluke, menadžment (podređeni) ne prakticiraju donošenje odluka i time su njihove vještine donošenja odluka na vrlo niskom nivou, a to dodatno "motivira" rukovoditelja/vlasnika da ne prepušta donošenje odluka podređenima,
- što se tvrtka/obrt više razvijaju rukovoditelj/vlasnik je opterećeniji s donošenjem brojnih odluka dok na drugoj strani menadžment u svom djelovanju nema aktivnosti donošenja odluka i time je neiskorišten,
- ako je menadžment isključen iz procesa donošenja odluka, česta je pojava da i ne razumije odluke i time će postupati drugačije nego je to zamislio rukovoditelj/vlasnik,
- zbog preopterećenosti, rukovoditelj/vlasnik često donosi odluke koje nisu cjelovite što dovodi do štetnih djelovanja (odluka se različito shvaća/tumači),
- odluke su često improvizacija što stvara potrebu da se donesene odluke korigiraju (čak više puta) što stvara zbunjenost kod izvršitelja odluka.
Naravno, ovdje je ukazano samo na neke negativne posljedice u području donošenja odluka kada je rukovoditelj/vlasnik u "sindromu vlasnika".

Rješenje

Žurno napraviti plan osposobljavanja menadžmenta za cjelovito preuzimanje donošenja odluka iz njihove sadašnje nadležnosti.
Shodno osposobljavanju menadžmenta, dodatno im dodjeljivati nove nadležnosti i ovlaštenja koja su sada u rukama rukovoditelja/vlasnika.
Mudro je angažirati stručnjaka za rješavanje sindroma vlasnika koji će sustavno i cjelovito pomoći u rješavanju problema u vezi sustava donošenja odluka.
Kako donošenje odluka nisu izdvojene iz ostalih poslovnih problematika (planiranje, organiziranje, vođenje, upravljanje ljudskim resursima, kontrola i unapređenja) potreba za stručnjakom za rješavanje "sindroma vlasnika" je još potrebnija.
Imajte na umu: Rješavanje sindroma vlasnika je jedino moguće kroz razdvajanje upravljačkih i vlasničkih funkcija.
To je potrebno ali istovremeno i pravedno: Neka vlasnik kapitala uživa u životu nakon godina rada i odricanja, neopterećen svakodnevnim poslovnim aktivnostima koje su najčešće rutine i sitnice koje troše i stvaraju neizostavno nezadovoljstvo.

Zaključak

Problemu donošenja odluka u tvrtkama/obrtima gdje je prisutan "sindrom vlasnika" posvetiti prioritetnu pažnju.
Valjane odluke su osnovni preduvjet za dobro poslovanje. Necjelovite, zakašnjele i pogrešne odluke zbog prezauzetosti rukovoditelja/vlasnika su glavni uzrok za probleme u poslovanju.
Postoji samo jedno rješenje: Žurno osposobiti menadžment na svim nivoima za samostalno donošenje odluka i tako osloboditi rukovoditelja/vlasnika za druge, prvenstveno razvojne aktivnosti.

- - - - -

Lako je dokazati kako je Sindrom vlasnika/rukovoditelja generator najvećih šteta i uzrok neostvarenih postignuća u gospodarstvu.

Prepoznajete li elemente Sindroma vlasnika kod sebe?
Trebate/želite li nešto poduzeti?

Ako ste prepoznali elemente Sindroma vlasnika kod vas,
Model univerzalne izvrsnosti - MUI @ je rješenje za kako ćete ih ukloniti (klik)

Dodatne informacije o rješavanju "sindroma vlasnika":

Milan Grković
Tel: 385 99 280 4210
Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Skype: milan.grkovic
LinkedIn: www.linkedin.com/in/milangrkovic
Twitter: www.twitter.com/milangrkovic
Facebook: www.facebook.com/mgrkovic
Internet: www.portalalfa.com
PORTAL ALFA - Portal znanja
Model univerzalne izvrsnosti - MUI © 2007

Za ambiciozne i onima koji žele uspješnu osobnu i poslovnu karijeru:
informacije o Modelu univerzalne izvrsnosti - MUI
(klik). 

 

Uspješna karijera pomoću učinkovitih sastanaka
Dvije knjige koje će vam promijeniti karijeru
Sastanci upravljanje vremenom
Upravljanje pomoću sastanaka

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

BESPLATNA KNJIGA

MOTIVATORI

1.jpeg

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookTwitterLinkedInPinterest
Pin It

IZVRSNOST

mui_logo349.jpg
Copyright © Milan Grković 2022. All rights reserved.