INTEGRALNI HOTELI - PRILIKA ZA POBOLJŠANJE PRIVATNOG SMJEŠTAJA

Strategijom razvoja turizma RH do 2020. godine ukazano je na važnost obiteljskog smještaja za turizam RH te na potrebu podizanja ukupne razine kvalitete te pretvaranje dijela kapaciteta u različite oblike kolektivnog smještaja, u prvom redu njihovim udruživanjem odnosno osnivanjem novih vrsta i to integralnih i difuznih hotela.

Integralni ili udruženi hotel je nova vrsta hotela koja omogućuje povezivanje postojećeg smještaja u sobama, apartmanima, studio apartmanima i kućama za odmor.

Integralni hotel je funkcionalna cjelina na području jednog naselja koju čine zajednički sadržaji te udruženi i prethodno kategorizirani (razvrstani) objekti u tri ili više građevina ili dijelova građevina koje mogu biti rasprostranjene po cijelom naselju pa i između objekata drugih namjena.

Prema Pravilniku o razvrstavanju, kategorizaciji i posebnim standardima ugostiteljskih objekata iz skupine hoteli, koji stupa na snagu 01. siječnja 2017. godine, integralni hotel mora imati:

• zajedničke sadržaje za prijem gosta - prijemni hol s recepcijom i prostoriju za boravak
• zajedničke sadržaje ugostitelja za pripremu i usluživanje doručka, pića i napitaka - restoran, blagovaonicu, točionik ili omogućeno pružanje usluga doručka, pića i napitaka u predhodno kategoriziranim objektima ugostitelja ili drugih ugostitelja,
• zajednički sanitarni čvor
(uz sadržaje za prijem gosta i usluživanje doručka, pića i napitaka)
• objekte za smještaj
, koji su prethodno kategorizirani, i to u najmanje dvije odvojene građevine za smještaj;

Ugostitelj koji posluje Integralnim hotelom:

• osigurava usluge recepcije, usluge smještaja, naplatu usluga, zajednički nastup na tržištu, usluživanje doručka, održavanje okoliša i građevina, čišćenje građevina, pranje posteljine i ručnika kao i ostale usluge po potrebi
• pruža usluge u svojim objektima i/ili unajmljenim objektima drugih ugostitelja i iznajmljivača te drugih zainteresiranih s kojima odnose uređuje ugovorom

Drugi zainteresirani kao što je lokalna zajednica mogu dati na raspolaganje integralnom hotelu svoje sadržaje i usluge koje su u funkciji turističko ugostiteljske potrošnje:

• sportsko-rekreativne sadržaje
• kino dvorane
• knjižnice
• suvenirnice
• druge sadržaje

Osnivanjem odnosno udruživanjem u integralni hotel tzv. privatni iznajmljivači, postižu podizanje kvalitete svoje ponude i usluge, tržišnu prepoznatljivost smještajnih objekata, zajednički nastup na tržištu, stvaranje novih sadržaja i turističkih proizvoda i usluga, korištenje novih tehnologija, a sve to s ciljem očekivanog povećanja zarade odnosno povećanja broja dana godišnje popunjenosti osobito u pred i post sezoni.

U Republici Hrvatskoj je u prvih deset mjeseci 2016. godine sustavom eVisitor registrirano 81.000 domaćinstava obiteljskog smještaja dok ih je 2013. prema podacima Državnog zavoda za statistiku bilo 57.783.

S obzirom na zajednički interes privatnih iznajmljivača i lokalnih zajednica za podizanjem kvalitete ponude i usluga smještaja, za stvaranjem novih turističkih sadržaja, za novim zapošljavanjem u turizmu te konačno produljenjem trajanja sezone i povećanjem zarade, iako već postoje primjeri osnivanja novih vrsta – integralnih i difuznih hotela, očekuje se snažan trend njihovog osnivanja.

Privatni iznajmljivači koji žele ostvariti sve prednosti modernizacije vlastitog smještaja i produljenja sezone a time i veće prihode, te istodobno prednjačiti u trendu razvoja modernog hrvatskog turizma, mogu već sada započeti realizaciju udruživanja u integralne ili difuzne hotele, aplicirajući na natječaje lokalnih zajednica odnosno financiranje iz sredstava Europskih fondova predviđenih upravo za tu namjenu.

Autor: Ana-Marija Kajić, dipl.iur.
Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Više o autorici članka (klik)

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

BESPLATNA KNJIGA

MOTIVATORI

8.jpeg

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookTwitterLinkedInPinterest
Pin It

IZVRSNOST

univerzalno_rjesavanje_problema.jpg
Copyright © Milan Grković 2022. All rights reserved.